SOPSORTERING OCH KUNGLIGHETER

 

SOPSORTERING OCH KUNGLIGHETER – rapport från en gammal eldningshög

Så var det gjort! Vår tre år gamla eldningshög är äntligen avslutad! Vi har på tre år eldat upp betydande delar av Orresta Gårds tidigare trädgård och jag vet inte hur många kubikmeter träd, grenar, ris och sly som fått gå upp i rök. Och, ingen rök utan..….aska. Eldningshögen bestod av typ sextioåtta skottkärror med aska och annat komposterbart material. Men, när jag började jordfräsa den gamla svålen började en hel del oväntade saker dyka upp.

Orresta Gårds trädgård var en gång i tiden ett stycke ståtlig parkanläggning med rabatter, dammar, brunnar, grusgångar, rundlar och tuktade häckar – allt enligt dåtidens mode á la tysk stil. Vid förra sekelskiftet var det till och med så vackert och prunkande att man vågade sig på att bjuda hit självaste H.M.Konungen Gustaf V, Drottning Viktoria och deras son Prins Wilhelm samt dennes gemål Storfurstinnan Maria Pavlovna – den ryska tsarens kusin, minsann! Året var 1909 och de styrande i Flen ämnade bygga ett sjukhem och till detta behövdes förstås pengar. När överheten bidrar med sin närvaro och gåvor är det många andra som följer efter, och konceptet funkade, för Flen fick sedermera sitt sjukhem.

Själva festligheterna lär ha ägt rum vid Orresta Gårds norra trädgård – där ett församlingshem och ett hyreshys huserar idag. Jag kan garantera men tyvärr inte bevisa, att kungligheterna visades runt även i den södra delen av trädgården och då även förbi platsen för vår eldningshög (vilket skulle göra mina bestyr lite märkvärdigare). Eftersom festligheterna ägde rum strax innan första världskriget borde dessa högvälborna excellenser måste ha ansetts vara i princip gudomligt upphöjda. Tänk er Storfurstinnan (se bilden!) skrida fram på Orrestas grusgångar mitt inne i Flen – magnifikt vill jag lova!

Men, nu åter till de mer jordnära fynden. När jag drog igång jordfräsen visade det sig snart att det översta jordlagret inte bara bestod av organiskt material. Nej minsann, jag stötte på massvis med skräp i form av tusentals glasskärvor, säkringar, kapsyler, gummipackningar, metallskrot, glasflaskor och oljefilter – mitt i trädgården! Äldre tiders sopsortering var visst mindre komplicerad än vår nutida och måste ha gått ut på att; “…sopor ska vi inte ha inomhus, så vi gräver ner dom utomhus”. Men, men. Mitt i all bråten hittade vi även litet guldkorn (fast i lättmetall). Eller vad sägs om den lilla poletten i med den inpräglade texten “DANS BILJETT”, som ägaren på 1940-talet kunde lämna till dansvakten vid Flens Folkets Park för att sedan kunna ta en svängom med Margit från Mellösa till en grym Glenn Miller-låt.

Nu är det gamla skräpet sopsorterat på modernt vis och gräset börjar växa på den gamla eldningsplatsen. Jag funderar på om man skulle ta och bjuda in vårt nuvarande kungapar för en återträff – dvs. när vi återskapat trädgårdens forna glans (puh!). Vi behövde ju inte samla in pengar som man gjorde 1909 – Vårdcentralen klara sig ändå – men återträffen vore förstås inte komplett utan en rysk motsvarighet till Storfurstinnan Pavlovna . Vi får väl bjuda in kusinen till rysslands nuvarande furste och president; Vladimir Putin/Håkan på Orresta