Öppet Hus på Orresta Gård

Det kom 100 personer! Det hade vi nog inte vågat tro, för hur många skulle trotsa det bistra vädret med snö och stormbyar, som rådde på första advent i år? Efter de fyra timmarna räknade vi ihop att uppemot hundra glada och nyfikna Flensbor trotsat vädret och passerat genom våra hyfsat färdigställda salonger – kanske kom det några utsocknes besökare också, vem vet.

Många ville bara titta runt, andra ville passa på och fika och nästan alla hade frågor eller berättelser om Orresta Gårds historia. Några varierande exempel: Vi fick bl.a. lära oss att Flens ICA-profil Ernst Schuster hann arbeta 9 månader i “Orrestaboa” – dvs. den lanthandel som startades redan på 1800-talet av Henning Ericsson och revs 1956 (?). Ganska många gäster erkände (utan att skämmas faktiskt!) att man pallat äpplen i Orrestas trädgård. En besökare berättade om en utskällning som han fick av Häradsskrivaren Olle Ericsson, efter att ha klättrat upp och ramlat ner igenom taket på den vedbod som låg nere vid Gösta Tammsgatan. Efter utskällningen fick den då 10-åriga gossen ett tröstande glas saft av Olles fru Karin.

Flera besökare vittnade om att Orresta förr var en småståtlig fastighet med en viss integritet. Andra berättade om de decennier som all växlighet runt husen hade alltför fritt spelrum. Nästan alla kommenterade de tidigare förväxta granhäckarna och gav oss idel lovord för vårt tilltag att ta ner dem och beröm för allt vårt övriga arbete i trädgården – kul! Annan information från öppethus-gästerna kunde vara mer oväntad; En tidigare granne berättade om att ett byggbolag för länge sedan grävde ner överbliven cement – på Orrestas mark! När man byggde hyreshuset mittemot fick man en hel del cement över och istället för att köra klumpen till tippen, grävde man ned den på tomten innanför granarna. Se där vilken specifik information!

Några besökare tilltalades av den lerklining som undertecknad smackat upp och putsat till i balkongrummet och där kunde vi förenas i fascinationen över gamla tiders byggmaterial och tekniker. Lustigt nog var det flera som tyckte att vi ska låta väggarna förbli omålade, trots att vi berättat om ambitionen att återställa ytskicktet till 1700-talsmodet med rosa grundfärg toppad med diverse stänkfärger.

Ett muntert missförstånd uppstod när undertecknad berättade om fastighetens historia och fyndet av en “misstänkt skålgropssten, ca. 20 meter ner i backen…” och pekade ut genom fönstret i riktning mot moskén. En gäst undrade då försiktigt om jag verkligen hade grävt hela 20 meter “ner i backen dvs. 20 meter rakt ner i backen” för att hitta stenen! Vi redde ut det hela och jag kunde dessutom berätta att den förmodade skålgropsstenen inte var äkta – enligt en specialistarkeolog på Länsstyrelsen.

                                                                          oooOOOooo

Öppet hus på Orresta Gård lär återkomma – kanske i form av en julmarknad med lite aktiviteter både ute och inne. I gamla tider var man ju det mesta i trakten kopplat till Orresta Gård, så även julmarknaderna, så varför inte återuppta gamla hederliga traditioner ?. Årets öppna hus blev alla fall till en härlig succé får vår del, så tack för besöket, intresset och all uppmuntran!/Håkan på Orresta